Vergeet de refurbished iPhone 6: bendgate, blurry beeld, lege accu

Eindelijk kan iedereen nu een echte iPhone kopen, de refurbished iPhone 6. Geweldig nieuws natuurlijk. Maar let goed op. Voor ongeveer E 200 kunnen liefhebbers en langer geïnteresseerde kopers een echte maar gebruikte iPhone kopen van ruim 3,5 jaar oud, de iPhone 6, refurbished. Dat lijkt een hele mooie en zeer betaalbare kans. Maar het is niet wat het lijkt. Wees gewaarschuwd want aan de iPhone 6 kleven een paar nadelen.

Nieuw en groter beeld

In september 2014 werd deze nieuwe iPhone gelanceerd, de 6 als opvolger van de iPhone 5, onder andere. Fans waren bij de lancering natuurlijk enthousiast en benieuwd naar de volgende generatie.  Deze iPhone had een iets grotere display. Een grotere en vooral bredere display is fijn voor je ogen en maakt surfen, gamen, films kijken aantrekkelijker. Dus, zoals vaker bij de komst van een nieuwe iPhone, verruilden velen hun oude voor de iPhone 6. Door de grotere display viel deze  iPhone in de smaak bij een breder publiek. Veel concurrenten hadden eerder al gekozen ook voor een grotere display.

Zeer buigbaar: bendgate

Helaas beviel de iPhone 6 niet in alle opzichten. Al in het najaar van 2014 kwamen er berichten op blogs en in de internationale pers over slappe hardware. Deze iPhone heeft een zwak chassis of omhulsel. Hierdoor komt het voor dat deze smartphone buigt, onder druk. Dit leidde snel na de lancering tot rumoer op social media en in de pers, de zogenaamde bendgate was een feit (afgeleid van de Watergate affaire rond President Nixon )  De iPhone 6 bleek van een veel slapper materiaal gemaakt dan de sterkere voorganger, de iPhone 5.

Te slap voor een iPhone

Een blogger liet op YouTube zien dat je hem eenvoudig met de hand kon buigen. Uit onderzoek bleek dat skinny jeans het gevaar van buigen of bending bevorderen. Een te strakke spijkerbroek zoals een skinny zorgt voor buigen of bending in de achterzak, als je een tijdje hebt gezeten. Het probleem van kromgetrokken smartphones speelt ook wel bij vergelijkbare smartphones van andere merken. Alleen, van de chiquere iPhone verwacht je gewoon meer kwaliteit.

Wazige foto’s

Een andere probleem was en is de slechte beeld- en fotokwaliteit. Foto’s werden onscherp en ´blurry´. Dit was naast de buigbaarheid ook geen goede reclame voor deze nieuwe iPhone.  Dat geldt zeker wanneer we terugkijken en ook later modellen van iPhone meenemen. Liefhebbers van fotograferen en daarvoor hun iPhone gebruiken zijn beter af met een van de latere iPhone toestellen.

Steeds weer opnieuw opladen

Een laatste nadeel van de iPhone 6 was en is de zeer beperkte accuduur. Vergeleken met het nieuwste model iPhone, de iPhone X (november 2017) is de accuduur half zo lang, slechts enkele uren versus ruim 10 uur voor de iPhone X. Steeds moet je hem dus weer opnieuw opladen. Dus je moet steeds een oplader bij je hebben of in de buurt. Je kunt daarom beter een nieuwere refurbished iPhone kopen, zoals een iPhone 7 of een iPhone 8.